Kako omiliti zvonjenje v ušesih?

0

Vam občasno ali redno piska, zvoni ali šumi v ušesih? Če so pred leti zdravniki osebe z nadležnim piskanjem v ušesih navadno odpravili z razlago, da gre za namišljeno zadevo, morda predpisali celo kak antidepresiv, pa se te teme danes lotevajo precej bolj resno.

Zvonjenje v ušesih, ki se lahko izraža na različne načine, imenujemo tinitus in gre na žalost zaenkrat za neozdravljivo stanje. Vendarle pa ni vse tako črno, kot je slišati, saj si lahko zoprno piskanje pomagamo omiliti na različne načine oziroma se naučiti živeti z njim na način, da ga niti ne zaznamo več.

Zakaj zvoni ali šumi v ušesih?

Tako kot poznamo različne vrste motečega zvoka v ušesih, tako obstaja tudi kar nekaj razlag in vzrokov zanje. Eden dokazanih je poškodba slušnega sistema zaradi močnega poka ali denimo poslušanja preglasne glasbe. Za tinitusom trpijo skorajda vsi DJ-i in profesionalni glasbeniki.

Poslušanje glasne glasbe

Eden izmed pogostejših vzrokov za tinitus je poslušanje preglasne glasbe.

Zoprn pisk se lahko pojavi tudi z visokim krvnim tlakom ali ob nastanku katere od drugih bolezni. Povezujejo ga še z boleznijo endokrinega sistema in boleznimi srca ter celo zob. Zgodilo se je že, da je večletno piskanje prenehalo, ko so pacientu odstranili gnil zob. Piska pa lahko tudi zaradi psihosomatskih obolenj in depresije.

Kako ugotoviti, ali gre za tinitus?

Če gre za občasno piskanje v ušesih, ki se pojavi in preneha, je povsem mogoče, da s tem ne boste imeli večjih težav. Vseeno pa je dobro preveriti stanje tudi z zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil na ADG testiranje sluha. Tam s predvajanjem različnih frekvenc ugotovijo, kakšen zvok v resnici slišite v ušesih. Kako?

Tako, da enostavno ne slišite določene predvajane frekvence, ker se v resnici prekriva z zvokom, ki ga že ves čas slišite. Sicer na ta način težave ne boste odpravili, boste pa vsaj imeli potrditev stanja in podlago za nadaljnje ukrepanje. Kljub temu, da tinitus ni ozdravljiv, obstaja namreč nekaj vrst pomoči, da je bolj znosen.

Kako si pomagati ob piskanju ali šumenju v ušesih?

Pomagate si lahko tudi sami. Če opazite, da se vam neprijeten zvok v ušesih okrepi po določeni hrani, denimo bolj slani, naslednjič bolj pazite pri izbiri hrane. Ker do tinitusa lahko prihaja tudi zaradi težav s hrbtenico, je dobro, da redno telovadite in se tudi sicer veliko gibate.

Ne glede na to, ali je piskanje psihosomatskega izvora ali fizičnega, si boste pomagali tudi tako, da se boste izogibali stresu, hodili v naravo in skušali odmisliti zvok v ušesih. V težjih primerih se predpišejo zdravila za pomirjanje, psihoterapija ali maskiranje.

Kaj je maskiranje tinitusa?

Se vam je kdaj zgodilo, da ste začutili velikansko olajšanje, ker je piskanje ali zvonjenje nenadoma potihnilo, nato pa razočarano ugotovili, da zgolj zato, ker je enak zvok proizvajal bližnji hladilnik, ventilator računalnika ali kakšna druga naprava? Povsem mogoče ste doživeli naravno maskiranje.

V smeri pomoči pri tinitusu pa so znanstveniki razvili sistem maskiranja nadležnega zvoka. Glede na izmerjeno frekvenco pri pregledu se pripravi zvočna podlaga, ki se jo lahko predvaja preko avdio naprave in slušalk ali pa kar s pomočjo slušnega aparata. Tinitus je redko znak resnega obolenja, kot je tumor ali okvara možganov.

Share.

About Author

Lepo pozdravljeni na mojem spletnem portalu, na katerem pišem o najrazličnejših tematikah. Ker me najbolj zanimajo odnosi, spolnost in partnerstvo, lahko največ pričakujete prav z naštetih področij. Vsekakor pa ne samo s teh!

Komentiranje ni mogoče.