4 triki za spremembo prehranjevalnih navad

0

Živimo v časih, ko smo vse bolje obveščeni o vsem. Vemo, kako prehranjevalne navade vplivajo na naše zdravje in počutje in kar je najbolj pomembno, poznamo pot do bolj zdravega načina prehranjevanja in posledično tudi do zdravja in daljšega življenja.

In kljub temu, da imamo vse te podatke, kar nekako ne uspemo slediti pravilnim vzorcem, ki bi nas popeljali na pot kvalitetnega prehranjevanja in skrbi za naše telo. Tokrat si bomo ogledali nekaj odličnih trikov, kako storiti prav to in kako ostati na poti, ki vodi v bolj kvalitetno življenje.

1. Poučimo se o nevarnostih nezdravega prehranjevanja

Z dostopom do spleta imamo danes praktično vsi možnost, da se poučimo o nezdravi prehrani in o tem, kako izboljšati svoje prehranjevalne navade. Preverimo, kaj vse naše telo nujno potrebuje, koliko in predvsem tudi česa vase ni pametno dajati.

Obstaja pregovor, ki pravi: »Si, kar ješ,« in v tem primeru tu ni kaj dodati. Če se bomo poučili o resnih posledicah uživanja nezdrave hrane in poznali vse bolezni ter zdravstvene zaplete, do katerih pride, če se ne prehranjujemo premišljeno, bomo precej lažje vpeljali resne spremembe v svoje življenje.

2. Predstavljajmo si sebe na plaži

Nezdrave prehranjevalne navade vodijo ne le v slabše počutje, pač pa tudi v telesne spremembe, ki si jih nihče ne želi. Debelost. Gre za bolezen modernega časa, ki je pošteno na pohodu. A bodimo si na jasnem, o njej v največji meri odločamo sami z izbiro načina prehranjevanja.

Ker si nikakor ne želimo predstavljati sebe na plaži s trebuhom preko kopalk in ves čas odeti v brisače, da bi skrili maščevje, ki se nam je nabralo okoli trebuha, bomo precej lažje prilagodili način prehranjevanja. V resnici potrebujemo nekaj malega motivacije, potem bo šlo pa vse samo od sebe.

3. Vzpostavimo urnik prehranjevanja

Eden ključnih dejavnikov zdravega prehranjevanja je urnik. Glede na svoj življenjski ritem si zasnujmo določene ure, ko se bomo prehranjevali. Pri tem je potrebno imeti v mislih pet dnevnih obrokov, ki jih razdelimo na zajtrk, malico, kosilo, popoldanski prigrizek in večerjo.

Čeprav se nam v teh divjih časih zdi nemogoče, da bi jedli več kot dvakrat ali trikrat na dan, pa hitro ugotovimo, da je vse skupaj v resnici sila preprosto. Za zajtrk vstanemo 10 minut prej, po nekaj dneh pa se počutimo tako izvrstno in polni energije, da ga ne želimo izpustiti nikoli več.

 Uživanje zajtrka

Uživanje zajtrka vsak dan bo zelo koristilu vašemu zdravju in počutju.

Kosilo si organiziramo v službi ali pa si pripravljeno že prejšnji dan prinesemo s seboj. Popoldne zaužijemo nekaj sadja ali oreščkov, za večerjo pa kaj od kosila ali kakšen drug lahek obrok, ki nas ne bo mučil med spanjem.

4. Prevarajmo možgane

Ko nas nenadoma napade potreba po nečem sladkem, si namesto žlice Nutelle ali druge presladke pregrehe privoščimo raje košček prave čokolade, ki vsebuje vsaj 70 % kakava. Opustimo pitje gaziranih sladkih pijač z zavedanjem, koliko sladkorja vsebujejo.

Preverimo deklaracijo in preračunajmo grame sladkorja v tiste male vrečke, ki jih stresamo v kavo. Ko ugotovimo, da s pločevinko priljubljene pijače zaužijemo sladkorja na žlice, nas bo to vsekakor odvrnilo od nadaljnjega uživanja le-te.

Share.

About Author

Lepo pozdravljeni na mojem spletnem portalu, na katerem pišem o najrazličnejših tematikah. Ker me najbolj zanimajo odnosi, spolnost in partnerstvo, lahko največ pričakujete prav z naštetih področij. Vsekakor pa ne samo s teh!

Komentiranje ni mogoče.