Kako naravno odpraviti zaprtost?

0

Vsi smo se že kdaj soočili s težavami v prebavi. Ali driska ali zaprtost – nič od naštetega ni prijetno. Tokrat se bomo posvetili zaprtosti in si pogledali, zakaj pride do tega neprijetnega stanja, ter vam skušali po naravni poti pomagati do rešitve. Obstajajo navade in živila, ki povzročajo zaprtost.

A obstajajo tudi takšna, ki jo odpravljajo. Ste vedeli, da smo za zaprtje večinoma krivi kar sami? Zaradi premalo gibanja, napačnega načina prehranjevanja in stresa, ki ga spuščamo v svoj vsakdan, se spremeni tudi prebava. In potem pridemo do izrazov, kot so leno črevesje, napihnjenost in zaprtost.

Jejte vlaknine

Prav nezdravo prehranjevanje, predvsem hitra hrana in ocvrte jedi, so pogosto krivi za zaprtje. Seveda ne zaradi ene epizode takrat, ko morda ni bilo časa za kuhanje in ste si privoščili nekaj na hitro. Težava nastane, ko se človek navadi na takšen ritem in sprejme slabe navade.

Ocvrta hrana

Prav ocvrta hrana je marsikdaj glavni razlog za zaprtost.

Ko boste v bolečinah sedeli na straniščni školjki, se vsekakor spomnite na vlaknine, ki skrbijo za nemoteno delovanje vašega črevesja in normalno odvajanje blata. In kje najdemo vlaknine? Predvsem v svežem sadju in zelenjavi, kot so na primer fige, slive, jabolka in zelje.

Kakšna hrana zapira?

Kot smo že omenili, v zaprtje vodi hitra in mastna hrana, ki je že tako ali tako označena za nezdravo. Prav tako je težava v prepogostem prehranjevanju s sendviči in izgovorih, da zaradi dela ni časa za kvalitetno malico ali kosilo.

Že smuti bo v veliko pomoč, prav tako skledica mešane solate. Pri nakupovanju živil bodite pozorni na napise, ki obveščajo potrošnika, da je izdelek bogat vir prehranskih vlaknin. Vsekakor pa se ob težavah s prebavo ne zatekajte k bananam ali čokoladi.

Pijte dovolj vode!

Premalo vode v telesu je še eden izmed razlogov, zakaj pride do zaprtega črevesja. Odrasel človek mora na dan popiti vsaj 2 do 3 litre vode. Odvisno od vaših aktivnosti pa morda tudi več. A pozor, tudi z vodo ne gre pretiravati, saj lahko prevelike količine tekočine v črevesju povzročijo popolnoma nasproten učinek.

Slednje namreč lahko vodi v drisko. Športniki in tisti, ki pri svojem delu potrošite več tekočine in se tudi močno prepotite, boste potrebovali več vode kot nekdo, ki sedi v pisarni. V vsakem primeru pa prisluhnite telesu, saj vam bo vedno znalo povedati, kdaj je žejno.

Telo potrebuje zdrave maščobe

Prej smo omenili hitro prehrano in maščobe, a tega nikar ne zamenjujte z zdravimi maščobami, ki jih telo nujno potrebuje. Govorimo o zdravih, nenasičenih maščobah, ki se nahajajo v ribah, oljčnem in lanenem olju, jajcih, avokadu in oreščkih.

Tudi teh maščob ne gre jesti z največjo žlico, pač pa je treba biti preudaren. Poleg tega, da bodo blagodejno vplivale na prebavo, bodo skrbele tudi za zdravo srce in ožilje ter mnoge druge nujne procese, ki se odvijajo v telesu.

Share.

About Author

Lepo pozdravljeni na mojem spletnem portalu, na katerem pišem o najrazličnejših tematikah. Ker me najbolj zanimajo odnosi, spolnost in partnerstvo, lahko največ pričakujete prav z naštetih področij. Vsekakor pa ne samo s teh!

Komentiranje ni mogoče.