12 SUPERŽIVIL ZA ZDRAVO KOŽO (1. DEL)

0

Prehrana je pomembna za zdravje. Nezdrava prehrana lahko poškoduje vaš metabolizem, povzroči povečanje telesne mase in celo poškoduje organe, kot sta srce in jetra. Toda to, kar jeste, nenazadnje vpliva tudi na naš največji organ – na našo kožo.

Ker znanstveniki spoznavajo vse več dejstev o prehrani in telesu, je vse bolj jasno, da to, kar jeste, lahko pomembno vpliva na zdravje in izgled vaše kože. V tem članku si lahko ogledate 12 najboljših živil za zdravje vaše kože.

  1. Mastne ribe

Mastne ribe, kot so losos, skuša in sled, so odlična hrana za zdravo kožo. So bogati viri omega-3 maščobnih kislin, ki so pomembne za ohranjanje zdravja kože. Omega-3 maščobne kisline so potrebne za ohranitev debeline, voljnosti in vlažnosti kože. Dejstvo je, da lahko pomanjkanje maščob omega-3 povzroči suho kožo ter kožne spremembe, kot so gube, veliko prej, kot bi do njih prišlo ob dovoljšnjem vnostu maščob.

Omega-3 maščobe zmanjšujejo vnetje v telesu, ki lahko povzroči rdečico in akne. Lahko celo naredijo vašo kožo manj občutljivo na škodljive sončne žarke, ter vas tako zaščitijo pred rakom kože.

Nekatere študije kažejo, da se lahko dodatki ribjega olja borijo proti vnetnim in avtoimunskim boleznim, ki vplivajo na vašo kožo, kot sta luskavica in lupus.

Mastne ribe so tudi vir vitamina E, enega najpomembnejših antioksidantov za vašo kožo. Uživanje dovoljšnje količine vitamina E je bistveno za zaščito kože pred poškodbami zaradi prostih radikalov in pred vnetjem. Mastne ribe so tudi vir visokokakovostnih beljakovin, ki so potrebne za vzdrževanje moči in elastičnosti vaše kože.

Nenazadnje pa, ribe vsebujejo cink – mineral, ki je pomemben za uravnavanje vnetja, nastajanje novih kožnih celic in splošno za zdravje kože. Pomanjkanje cinka lahko povzroči vnetje kože, lezije in dolgotrajno celjenje ran.

  1. Avokado

Avokado ima veliko zdravih maščob. Te maščobe so pomembne zaradi številnih funkcij v telesu, vključno s splošnim stanjem vaše kože.

Uživanje zadostnih količin teh maščob je nujno potrebno za ohranjanje fleksibilnosti in vlažnosti kože.

V študiji, v kateri je sodelovalo več kot 700 žensk, je bilo ugotovljeno, da je uživanje zdravih maščob – zlasti zdravih maščob, najdenih v avokadu – povezano z bolj voljno in prožno kožo.

Dokazano je tudi, da avokado vsebuje spojine, ki lahko zaščitijo kožo pred poškodbami zaradi sonca. UV poškodbe kože lahko, kot že znano, povzročijo gube in druge znake staranja.

Avokado je tudi dober vir vitamina E, ki je pomemben antioksidant, ta namreč ščiti vašo kožo pred oksidativnimi poškodbami. Večina Zemljanov ne dobi dovolj vitamina E iz prehrane. Zanimivo je, da je vitamin E učinkovitejši v kombinaciji z vitaminom C.

Vitamin C je prav tako bistven za zdravo kožo. Vaša koža namreč nujno potrebuje ustvarjanje kolagena, ki je glavni strukturni protein. Ta ohranja vašo kožo močno in zdravo.

Pomanjkanje vitamina C je redko, vendar pogosti simptomi vključujejo suho, grobo in luskasto kožo, ki je nagnjena k modricam.Vitamin C je, prav tako kot vitamin E, tudi antioksidant, ki kožo ščiti pred oksidativnimi poškodbami, ki jih povzročata sonce in okolje, oboje pa lahko povzroči znake staranja.

100-gramska pomaranča ali približno 1/2 avokada zagotavlja 10% referenčnega dnevnega vnosa (RDI) vitamina E in 17% RDI vitamina C.

  1. Orehi

Orehi imajo veliko lastnosti, zaradi katerih so odlična hrana, ki kožo naredi in ohranja zdravo in sijočo. Orehi so dober vir esencialnih maščobnih kislin, to so maščobe, ki jih vaše telo ne more narediti samo.

Pravzaprav so orehi bolj polni od večine drugih oreškov v omega-3 in omega-6 maščobnih kislinah. Prehrana z visoko vsebnostjo omega-6 maščob lahko spodbudi vnetje, vključno z vnetnimi stanji kože, kot je luskavica. Po drugi strani ps omega-3 maščobe zmanjšajo vnetje v telesu – tudi vnetje v koži.

Medtem ko so omega-6 maščobne kisline v prehrani pogoste, so viri omega-3 maščobnih kislin redki. Ker orehi vsebujejo dobro razmerje med obema vrstama maščobnih kislin, se lahko borijo proti vnetnemu odzivu na večji vnos omega-6.

Še več, orehi vsebujejo druga hranila, ki jih vaša koža potrebuje za pravilno delovanje in zdravje. 30 gramov orehov vsebuje 6% dnevne priporočene vrednosti cinka, ki je bistven za pravilno delovanje kože, pa tudi za celjenje ran, deluje  pa tudi proti bakterijam in vnetjem.

Orehi prav tako zagotavljajo majhne količine antioksidantov vitamina E, vitamina C in selena, poleg tega pa 4–5 gramov beljakovin 30 gramsko porcijo.

  1. Sončnična semena

Na splošno so oreški in semena dober vir hranilnih snovi, ki pospešujejo regeneracijo kože.

Sončnična semena so odličen prime semen, ki vplivajo na dobro stanje kože.

30 g porcija sončničnih semen vsebuje 37% dnevnih potreb telesa za vitamin E, 32% dnevnih potreb za selen, 10% dnevnih potreb za cink in 5.4 gramov beljakovin.

  1. Sladki krompir

Beta-karoten je hranilo v rastlinah. Deluje kot provitamin A, kar pomeni, da ga pretvorimo v vitamin A v vašem telesu. Beta-karoten najdemo v pomarančah in zelenjavi, kot so korenje, špinača in sladki krompir.

Sladki krompir je odličen vir beta karotena – ena porcija (100 gramov) pečenega sladkega krompirja vsebuje dovolj beta-karotena, da z njo vnesemo skoraj štirikrat dnevno potrebo po vitaminiu A.

Karotenoidi, kot je beta-karoten, ohranjajo vašo kožo zdravo, saj delujejo kot naravno sredstvo za zaščito pred soncem.

Ko ga zaužijemo, se ta antioksidant vsrka v kožo in ščiti kožne celice pred izpostavljenostjo soncu. To lahko pomaga preprečiti opekline, (pre)hitro smrt celic in suho, nagubano kožo.

Zanimivo je, da lahko visoke količine beta-karotena vaši koži dodajo toplo, oranžno barvo, kar prispeva k bolj zdravemu videzu kože.

Share.

About Author

Lepo pozdravljeni na mojem spletnem portalu, na katerem pišem o najrazličnejših tematikah. Ker me najbolj zanimajo odnosi, spolnost in partnerstvo, lahko največ pričakujete prav z naštetih področij. Vsekakor pa ne samo s teh!

Komentiranje ni mogoče.