Kdaj ste se zadnjič počutili ljubosumne?

0

Mnogi od nas občutijo ljubosumje kot tisti neprijeten občutek nekje v črevesju. Ljubosumje je lahko reden obiskovalec v vaših romantičnih odnosih (zakaj moj mož ni tako zelo pozoren kot Tinin?), Instagram prav tako velikokra podžge  žerjavico (kako si lahko privošči ta dopust?), morda pa vas ob pamet spravi tudi, ko vašemu sodelavcu uspe, ko bi vi želite tistega napredovanja, na katerega čakate že 10 let.

Zdi se, da socialni mediji širijo ljubosumje. Raziskava iz leta 2017, ki jo je opravil Kapersky Lab, je pri 16.750 ljudeh ugotovila, da je 42 odstotkov anketirancev na določeni točki občutilo ljubosumnost do svojega prijatelja.

In potem je tukaj staromodno romantično ljubosumje. Študija, ki jo je leta 2015 izvedla Chapmanova univerza, je pokazala, da je romantično ljubosumje v zvezah še vedno zelo prisotno. Heteroseksualni moški so bili, morda presenetljivo, bolj ljubosumni na idejo spolne nezvestobe (54 odstotkov moških v primerjavi s 35 odstotkov žensk). Toda heteroseksualne ženske so bile bolj vznemirjene zaradi ideje čustvene nezvestobe (65 odstotkov žensk in 46 odstotkov moških).

Ljubosumje je vsekakor del človeške izkušnje. Vprašanje je: Kaj lahko storite, ko se počutite ljubosumni? Pogovarjali smo se z dvema terapevtoma, da bi ugotovili, kako ravnati z ljubosumjem v odnosu ali v vašem poklicnem in družbenem življenju.

  1. Kaj sploh je ljubosumje?

“Ljubosumje in zavist sta dve veji na istem drevesu,” pravi licencirani psiholog. »Ljubosumje vsebuje malo več strahu. Zavist vsebuje malo več zamere. ”

Na primer, morda ste ljubosumni na prijatelja, ki preživi čas z novim prijateljem, ker se bojite, da to pomeni, da mu vajino razmerje ni več tako pomembno. Morda ste ljubosumni na sodelavca, ki je napredoval pred vami.

Pogosto pogosto uporabljamo besedi ljubosumje ali pa zavist, vendar je dobro vedeti, iz katere veje izhajajo vaši občutki, da bi jih bolje razumeli.

Ta čustva so vedno vredna pogovora in ni ne smemo jim pustiti, da se razživijo. Vendar veste, da resnično dosežejo prelomno točko, “ko se oseba razjezi in postane zelo reaktivna,” pojasnjuje licencirana zakonska svetovalka in družinska terapevtka. Torej, če vaš zakonec ne more zapustiti hiše, ne da bi začeli bitko z njim, je čas za pogovor.

  1. Praksa tehnike za ustavitev misli

Ste kdaj opazili, da ko se naša čustva okrepijo, se naši možgani začnejo ukvarjati z milijonom teorij o tem, čigava krivda je? Tukaj ni nič drugače. Tehnike za zaustavitev misli – ki so lahko tako preproste, kot dobesedno reči: »Ustavi se, [vaše ime]« na glas – vam lahko dajo resnično priložnost, da zopet povrnete glavo v pravo stanje.

  1. Preverite, kaj se dogaja z vašim telesom

Kadarkoli pride do velikega čustva, kot je ljubosumje, je čas, da se ustavimo. Ko se počutimo ljubosumne, se lahko pojavijo vse vrste fizičnih reakcij. »Ljubosumje pošilja grožnjo našemu preživetju,« pravi psihilog. “Verjetno se bomo soočili s spremembami krvnega tlaka, srčnega utripa, sprememb v količini znojenja, naš dihalni vzorec bo verjetno postal plitk in hiter.”

Če skočite naravnost v ugotavljanje dejstev – ugotovite, ali si je vaš partner resnično dopisoval z nekom, s komer ni primerno da si, ali koliko ljudi je označilo vašo najboljšo prijateljico na dogodkih, na katere vi niste bili povabljeni – in ne dovolite, da vas prevzame vaša čustvena plat, boste lahko videli celotno sliko iz objektivnega vidika. Bodite pa pozorni na te občutke. Pozornost do teh občutkov vam pomaga, da se vrnete v trenutek, tako da boste lahko jasni pri vseh občutkih, ki bodo sledili.

  1. Znebite se negativne energije

Da bi imeli jasno predstavo, kaj se dogaja, se boste morali znebiti negativne energije, ki vas obkroža. “Ko se res napolnimo z negativno energijo, se moramo znebiti te energije … tako da lahko ponovno zadihamo in pogledamo realno sliko,” pravi psihiater. Tek, hoja, ali celo hladen tuš lahko pomaga pomiriti vašo energijo in vam da dovolj prostora, da preverite realnost in si naredite jasno sliko.

  1. Preverite dejstva

Ko enkrat niste čustveno razočarani, je čas, da preučite, kaj je dejstvo – in kaj vam govorijo možgani. »Kaj verjamete?«. Morda, če je vaš partner šel ven s svojimi prijatelji, imate napačno prepričanje, da ne želijo preživeti časa z vami. Toda to ni dejstvo, to je razlaga.

Bodite resnično iskreni glede tega, kar veste, česa ne poznate, in zavedajte se zgodb, ki so jih vaši možgani začeli govoriti, da zapolnite vaše ljubosumne vrzeli.

  1. Preverite, kaj vas v resnici moti

Oba družinska strokovnjaka sta se strinjala, da je včasih ljubosumje rdeča zastava, da v razmerju nekaj res ni prav, zato je pomembno, da nikoli ne pokopljete teh občutkov. Pogosto pa je ljubosumje bolj povezano s tem, kar se vam je zgodilo v preteklosti, kot pa kaj se zdaj dogaja – in da je vredno predelati tudi te stvari.

“To bi lahko bila zakonska zveza, v kateri se nekdo ni dobro počutil v preteklosti, lahko pa se vrnemo tudi do zgodnjega otroštva, kjer je oblahko šla vse do zgodnjega otroštva kjer je obstajal strah pred zapustitvijo,” pravi psihiater. V tem trenutku lahko poskusite razčleniti, kaj je novega in kaj starega. Toda če je ljubosumnost ponavljajoče se vprašanje za vas, je vredno narediti globlje potapljanje v njegov izvor s terapijo, beleženjem in razmišljanjem, pojasnjuje.

  1. Učite se od ljubosumja in naredite spremembe

»Ljubosumje in zavist sta lahko odlična komunikatorja o tem, kako moramo stopiti v življenje, in to lahko pomeni povečanje čustvenega, fizičnega, finančnega, izobraževalnega, strokovnega dela našega življenja«, pravi psiholoh.

To lahko pomeni več vlaganja v naše družbeno življenje, ne da bi s tem zanemarjali našega partnerja ali iskanje novega ustvarjalnega projekta, zaradi katerega smo navdušeni, zato da se dosežki našega prijatelja ne občutijo kot naši neuspehi, ali morda zmanjšana uporaba socialnih omrežij, če ugotavljate, da povzročajo predvsem negativna čustva.

Konec koncev, ko gre za ljubosumje, ne moremo ustaviti občutka. Lahko pa nadziramo naše reakcije in spreminjamo svoje vedenje.

 

Share.

About Author

Lepo pozdravljeni na mojem spletnem portalu, na katerem pišem o najrazličnejših tematikah. Ker me najbolj zanimajo odnosi, spolnost in partnerstvo, lahko največ pričakujete prav z naštetih področij. Vsekakor pa ne samo s teh!

Komentiranje ni mogoče.