Pomanjkanje spanja vodi v debelost

0

Pomanjkanje spanja je že nekaj časa povezano z debelostjo, vendar nova študija kaže da nočni prigrizki niso glavni krivec.
Najnovejše raziskave so pokazale , da je pomanjkanje spanja spremenilo metabolizem in povečalo telesno sposobnost shranjevanja maščob.
Ugotovljeno je, da moteni spanec vpliva na običajen ritem delovanja telesa, kar povečuje tveganje za številne zdravstvene težave, ki jih povzročajo bolezni srca in sladkorne bolezni.
Spanje je torej nenadomestljiv del življenja in pomanjkanje tega ima lahko katastrofalne posledice za naš organizem. Njegova funkcija torej ni samo obnovitev naše energije čez noč.

Dokazano je torej, da naprimer delo na več izmen, ki zmoti našo biološko uro vpliva na pridobivanje odvečnih kilogramov, s čimer je povezanih mnogo bolezni srca in ožilja ter sladkorna bolezen. Do sedaj so ugotovili, da naj bi nezadosten spanec vplival na hormone, ki uravnavajo apetit in občutek polnosti. Tisti ljudje, ki manj spijo, imajo več časa za prehranjevanje, so preveč utrujeni in imajo manj samokontrole nad tem, kaj in kolikšno količino pojedo. Utrujenost je tista, ki ljudi vodi v izbiro visokokalorične in nezdrave hrane, ker imajo občutek, da si bodo s tem dvignili energijo.

Najnovejše študije so dokazale, da pomanjkanje spanja neposredno vpliva na osnovni metabolizem in telesno ravnotežje med maščobo in mišično maso. V znanstveni reviji je bila obljavljena testna študija, kjer je 15 prostovoljcev dvakrat v tednu testiralo svoje vzorce krvi, maščobe in mišičnega tkiva, enkrat po prespani, in drugič po neprespani noči.
Po deprivaciji spanja je maščobno tkivo pokazalo spremembe v celicah, ki so vskrkale več lipidov in se razširile. Nasprotno pa so znanstveniki v mišicah opazili zmanjšano raven strukturnih proteinov, ki so gradniki in jih telo potrebuje za vzdrževanje in izgradnjo mišične mase
Izguba spanja torej sama po sebi zmanjšuje beljakovine, ki so ključne sestavine mišic, je dejal vodja študije, in dodal, da je možno, da bi lahko prehrana in vadba preprečili te spremembe.

Povezava med pomanjkanjem spanja in boleznimi srca, ožilja in sladkorno boleznijo je vse bolj zaskrbljujoča zaradi povečanja izmenskega dela in sprememb v vzorcih spanja po vsem svetu.

Share.

About Author

Lepo pozdravljeni na mojem spletnem portalu, na katerem pišem o najrazličnejših tematikah. Ker me najbolj zanimajo odnosi, spolnost in partnerstvo, lahko največ pričakujete prav z naštetih področij. Vsekakor pa ne samo s teh!

Komentiranje ni mogoče.