Zakaj pride do erektilne disfunkcije?

0

Erektilna disfunkcija prizadene več deset miljonov moških po vsem svetu. Je velik udarec za vsakega moškega, saj vpliva tako na njegovo kot tudi na partnerjevo samozavest. Raziskave so pokazale, da erektilna disfunkcija ne prizadene samo moških v zrelih letih, čeprav je seveda z leti bolj pogosta, vendar naj bi imelo omenjene težave kar 30 % moških v starosti okoli 30 let.

Erektilna disfunkcija je težava z pridobivanjem in ohranjanjem erekcije, ki je dovolj trdna za normalen spolni odnos. Dobro pa je vedeti, da pod erektilno disfunkcijo ne štejemo težav s testosteronom in prezgodnje oziroma zakasnjene ejakulacije.

Vzrokov za erektilno disfunkcijo je več in so lahko psihološke ali fizične narave. V tem prispevku vam bomo predstavili najpogistejše vzroke za nastanek erektilne disfunkcije. Kateri so torej vzroki za impotenco?

1. Čustvene težave

20 % težav z erekcijo nastane zaradi čustvenih težav. Najpogostejše čustveno stanje, zaradi katerega pride do erektilne disfunkcije, je tesnoba zaradi preteklih slabih izkušenj v spolnosti. Moški se ujame v začaran krog tesnobe, ko enkrat ne more pridobiti erekcije, in zaradi tega strahu ne more pridobiti tudi naslednje erekcije. To se potem ponavlja.

Drugo čustveno stanje, zaradi katerega pride do impotence, je depresija in utrujenost, ki je posledica depresije. Depresija s seboj prinese tudi občutek brezupja in nemoči, ki prispevata k nastanku erektilne disfunkcije.

K impotenci doprinesejo tudi težave v partnerskem odnosu.

2. Nevrološke in živčne motnje

Bolezni živčnega sistema povečajo tveganje za razvoj impotence pri moških. Te bolezni vplivajo na sposobnost komunikacije možganov s penisom, to pa povzroči nastanek erektilne disfunkcije. Najpogostejše bolezni, ki povzročijo težave z erekcijo, so Alzheimerjeva bolezen, multipla skleroza, kap, epilepsija, tumorji možganov in hrbtenice ter Parkinsonova bolezen.

Na erektilno disfunkcijo vpliva tudi dolgotrajen pritisk na živce v penisu. To se denimo lahko zgodi kolesarjem na dolge proge.

3. Zdravila

Jemanje določenih zdravil lahko vpliva na pretok krvi, kar lahko privede do erektilne disfunkcije. Kot opozorilo: nikoli ne smete prenehati z jemanjem zdravil samo zaradi tega, ker vam povzročajo erektilno disfunkcijo, pregled pri zdravniku je nujen.

Zdravila, ki povzročijo erektilno disfunkcijo, so naprimer beta blokatorji, zdravila za kemoterapijo, zaviralci centralnega živčnega sistema, stimulatorji centralnega živčnega sistema, diuretiki in sintetični hormoni.

4. Srčne bolezni

Bolezni, ki povzročajo, da srce ne deluje optimalno, lahko povzročijo erektilno disfunkcijo. Zaradi nezadostnega pretoka krvi v penis moški ne more doseči erekcije. Takšna bolezen je denimo ateroskleroza. Med vzroke za erektilno disfunkcijo lahko štejemu tudi visok krvni tlak.

5. Endokrine bolezni

Hormoni v našem telesu uravnavajo metabolizem, spolno funkcijo in razpoloženje. Primer endokrine bolezni, ki vpliva na erektilno funkcijo, je npr. sladkorna bolezen, saj vpliva na sposobnost telesa, da uravnava inzulin. Sladkorna bolezen privede do erektilne disfunkcije zato, ker poškoduje živce, raven hormonov pa je v neravnovesju.

Share.

About Author

Lepo pozdravljeni na mojem spletnem portalu, na katerem pišem o najrazličnejših tematikah. Ker me najbolj zanimajo odnosi, spolnost in partnerstvo, lahko največ pričakujete prav z naštetih področij. Vsekakor pa ne samo s teh!

Komentiranje ni mogoče.